Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Η μέρα της Νίκης

....της Φρόσως Τερζόγλου


8 Μαΐου: Ημέρα της Νίκης

"Ημέρα της Νίκης. Σαν σήμερα το 1945 έληξε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη με την άνευ όρων παράδοση της Ναζιστικής Γερμανίας. Εορταστικές εκδηλώσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης σήμερα και αύριο (Μ.Βρετανία, Ρωσία κλπ)."


Κι όμως το φάντασμα του ναζισμού πλανάται και πάλι (εκτός και αν δεν έφυγε ποτέ), τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο ολόκληρο. Και μέσω της στρεβλής εικόνας που πασάρουν τα "παιδιά" του και της επιρροής που ασκούν, μέσω της αυταρχικής, οπισθοδρομικής και σαφώς αντιδημοκρατικής τακτικής τους ξυπνούν μνήμες που ο σύγχρονος ανθρώπινος πολιτισμός θέλει να ξεχάσει. Γιατί, ακόμη και μεταμφιεσμένος, ο κίνδυνος παραμένει και κανείς δεν εγγυάται οτι θα είναι πιο αθώος από τότε.

Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που εθελοτυφλούν και υποστηρίζουν οτι "Ο Ναζισμός ήταν κάτι ακραίο και έχει πεθάνει!Δεν μπορούμε να τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι και να ενοχοποιούμε ανθρώπους και κόμματα!" Ναι, σίγουρα δεν είπε κανείς οτι υπάρχει κάπου κρυμμένος ένας Χίτλερ με τον στρατό του. Αλλά ας μην ξεχνάμε πρώτον οτι όπως και να έχει βρισκόμαστε σε ένα παρόν που όλα καλύπτονται από το πέπλο του "σύγχρονου" και του "πολιτισμένου" με βοηθό τα ΜΜΕ και δεύτερον οτι ακόμη και αν κάτι είναι περιορισμένο τώρα, δεδομένου του κοινωνικού αναβρασμού και της απελπισίας του κόσμου μπορεί άνετα να γιγαντωθεί.

Παρ' όλα αυτά, παρ' όλο τον φόβο των νεοναζιστών και παρά την αδιαμφισβήτητα ισχυρή κομματοκρατία, η δημοκρατία είναι εδώ. Όσοι λένε " Στη Χούντα ήμασταν καλύτερα" είναι βαθιά νυχτωμένοι και ή ξεχνάνε εύκολα ή απλά είναι απο αυτούς που και τότε έβαζαν πρώτα το ατομικό τους συμφέρον. Ξεκάθαρα, όσο μπορούμε να γράφουμε, να μιλάμε και να εκφραζόμαστε ελευθερα η δημοκρατία είναι εδώ. Όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο και οφείλουμε να την προασπίσουμε. Να την βάλουμε μπροστά και να αφήσουμε σε δεύτερη μοίρα τις ιδεολογικές, κοινωνικές, οικονομικές και κομματικές διαφορές. Να την βελτιώσουμε γιατί σαφώς χωλαίνει, να συμβάλουμε στην απόδοση δικαιοσύνης και να φροντίσουμε ωστέ να είναι το δεδομένο μας, η βάση για έναν κόσμο που καμία φυλή δεν θα θεωρείται ανώτερη και που κανείς δεν θα έχει δικαίωμα να ασκέι εξουσία με τη βία, έναν κόσμο καλύτερο που θα προχωράει στο φως και όχι στο σκοτάδι..

( http://dubiumn.blogspot.gr/2013/05/blog-post_6.html Ακόμη πιο κατατοπιστικό ειναι και το άρθρο αυτό.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου