Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ρευστότητα προς τους μικρομεσαίους

Εν αναμονή των μεγάλων επενδύσεων, που θα φέρουν στο απώτερο μέλλον θέσεις εργασίας, είναι κατεπείγον να τονωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), οι κατεξοχήν πληγείσες από την κρίση, και ίσως αυτές που αφήνουν τους περισσότερους και πιο ανυπεράσπιστους άνεργους. Δυστυχώς, τόσο το διοικητικό όσο και το χρηματοδοτικό περιβάλλον συντείνουν στη σύγχυση παρά τη θεραπεύουν.


Οπως προειδοποιούν τα επιμελητήρια, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο απειλείται με κατάρρευση, αφ’ ης στιγμής υποδεχθεί τους ισολογισμούς των ΑΕ και ΕΠΕ. Δηλαδή τις επόμενες μέρες. Ηδη δε το Taxis-net δεν κατάφερε να σταθεί όρθιο την πρώτη ημέρα υποδοχής φορολογικών δηλώσεων.

Παράλληλα, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ, με κοινοτικούς πόρους και συμφέροντες όρους, ενώ μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση και τόνωση στις ΜΜΕ, προχωρεί με απελπιστικά αργούς ρυθμούς. Οι τράπεζες που έχουν επιλεγεί ως ενδιάμεσοι, κινούνται στον δικό τους χρόνο, απορροφημένες στις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης και αυτοδιάσωσης, τα στελέχη τους έχουν ελλιπή ενημέρωση για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ως εκ τούτου το χρήμα λιμνάζει και δεν καταλήγει εγκαίρως στις επιχειρήσεις. Η πραγματική οικονομία παραμένει στεγνή, νεκρώνεται.

Αλλωστε γνωρίζουμε από την παλαιότερη δράση του ΤΕΜΠΜΕ (νυν ΕΤΕΑΝ), ότι τα περισσότερα επιδοτούμενα δάνεια κατευθύνονταν προς τις ισχυρότερες επιχειρήσεις, μηδενικού ρίσκου αποπληρωμής, και όχι σε όσους πράγματι τα είχαν ανάγκη. Αποτέλεσμα: οι δανειοδοτούμενοι τοποθετούσαν τα χρήματα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς και μετατρέπονταν σε προσοδοθήρες. Οι άλλοι χρεοκοπούσαν.

Η επανεκκίνηση των ΜΜΕ μπορεί να γίνει με σχετικά μικρούς πόρους και να βελτιώσει το κλίμα. Αλλωστε οι μικροί δεν έχουν άλλη πρόσβαση στο χρήμα· δεν μπορούν λ.χ. να εκδώσουν εταιρικά ομόλογα.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η δράση πρέπει να είναι αναλόγως ευέλικτη: Αν το τραπεζικό κύκλωμα δεν μπορεί ή δεν θέλει να διευκολύνει τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, ας παρακαμφθεί εντελώς. Αν οι μηχανισμοί μεταβίβασης ρευστότητας αργούν, ας βρεθούν άλλα εργαλεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου