Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Capturing the Friedmans

....από τη Δέσπονα Γεωργούλα 

Νοέμβριος, 1987. Η αστυνομία συλλαμβάνει τον Arnold Friedman, με την κατηγορία της παιδικής πορνογραφίας. Καθηγητής στο λύκειο, πρώην μουσικός, οικογενειάρχης, πατέρας τριών παιδιών ήταν ένα αξιοσέβαστο μέλος της επαρχιακής κοινότητας Great Neck της Νέας Υόρκης.

Μια έρευνα εις βάθος θα φέρει στην επιφάνεια τις σκοτεινές πτυχές ενός ιδιόμορφου οικογενειακού βίου. Ο Friedman κακοποίησε σεξουαλικά τον μεγαλύτερο γιο του Jesse. Στην συνέχεια κατηγορήθηκε ότι μαζί του, κακοποίησαν σεξουαλικά μαθητές του που τους δίδασκε σε ιδιαίτερα μαθήματα υπολογιστές. Ο Arnold Friedman και ο γιος του Jesse κατέληξαν στην φυλακή. Ο Arnold Friedman αυτοκτόνησε το 1995. Ο Jesse εξέτισε ποινή φυλάκισης 17 χρόνων και αφέθηκε ελεύθερος, μετά από αμφιβολίες που προκλήθηκαν όταν μάρτυρες κατηγορίας δήλωσαν ότι χειραγωγήθηκαν από την αστυνομία.

Ο σκηνοθέτης Andrew Jarecki, σκόπευε να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για τα παιδικά πάρτι, όταν συνάντησε τον David, τον μεσαίο γιο της οικογένειας Friedman. Αυτός του πρόσφερε 25 ώρες υλικό από τις προσωπικές στιγμές της οικογένειας. Αποτέλεσμα ένα ντοκιμαντέρ το Capturing the Friedmans, μια εκ των έσω διερεύνηση των σχέσεων στο εσωτερικό μιας οικογένειας, μετά από την διάλυση της.

Η ζωή των Friedman, μιας τυπικής αμερικανικής αστικής οικογένειας, άλλαξε ολοκληρωτικά από τη μια στιγμή στην άλλη, όταν ο πατέρας κι ο ένας γιος της οικογένειες κατηγορήθηκαν, στα τέλη της δεκαετίας του '80, για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αγοριών. Η υπόθεση τους προκάλεσε το αρρωστημένο ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι άλλαξαν οι ισορροπίες στο εσωτερικό της οικογένειας.

Αυτήν την αναστάτωση καταγράφει αρχικά ο σκηνοθέτης, παρακολουθώντας πώς τα μέλη της οικογένειας αντιδρούν απέναντι στις κατηγορίες. Ο μεσαίος γιος της οικογένειας επιμένει εμφατικά ότι οι κατηγορίες δεν είναι αλήθεια και γι' αυτό παραχώρησε στον σκηνοθέτη Andrew Jarecki βίντεο με τις οικογενειακές στιγμές των Friedman ως στοιχείο, με την ελπίδα ότι η δημοσιότητα που θα προκληθεί θα οδηγήσει στην επανεξέταση της υπόθεσης.Άλλα μέλη της οικογένειας όπως η μητέρα Elaine Friedman μοιάζουν να έχουν αποδεχτεί το αναπόφευκτο, έχουν απομακρυνθεί από την εστία της οικογένειας και στέκονται πολύ πιο κριτικά, απέναντι στην οικογενειακή ζωή.

Ο Jarecki δομεί την αφήγηση του ντοκιμαντέρ σαν μια αστυνομική έρευνα, διερευνώντας όχι μόνο τη ζωή μιας οικογένειας, αλλά και μιας ολόκληρης κοινότητας, ενός νομικού συστήματος, και μιας εποχής. Αλλάζοντας συνέχεια οπτική και διατηρώντας την κρίση του θεατή μετέωρη, η ταινία δείχνει πόσο δύσκολη είναι τελικά η σύλληψη της αλήθειας.

Αρχικά παρακολούθησα το ντοκιμαντέρ επειδή μου το πρότειναν αλλά στην συνέχεια συνειδητοποίησα πόσα πολλά μηνύματα περνάει. Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώθηκε αυτό που πίστευα και πιο πριν, ότι η αλήθεια είναι κάτι τελείως υποκειμενικό και όλοι μας την βιώνουμε διαφορετικά. Αυτό στην συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται από τις αντιδράσεις των μελών της οικογένειας Friedman. Έζησαν τα ίδια γεγονότα αλλά η οπτική τους γωνία, η εξήγηση τους για τον λόγο που συνέβησαν όλα αυτά ήταν διαφορετική.

Επιπλέον μου κίνησε το ενδιαφέρον η στάση που κράτησαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της εποχής, το ενδιαφέρον τους να διογκώσουν μια κατάσταση. Φυσικά το ίδιο συμβαίνει και στην σημερινή εποχή. Όλοι έλκονται από τα σκάνδαλα πάσης φύσεως έστω και λίγο. Τί είναι αυτό που μας κάνει να ενδιαφερόμαστε για τέτοιου είδους καταστάσεις ; ίσως ότι είναι διαφορετικές και ξένες από αυτά που έχουμε συνηθίσει να βιώνουμε καθημερινά; Αλλά και πάλι τί είναι το σωστό και τί το λάθος στην ζωή, ποιος τα καθορίζει;

Η παιδική πορνογραφία και κακοποίηση είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο πλέον. Όταν ακούμε για κάποια καινούρια υπόθεση κακοποίησης, κάποιοι σοκάρονται και αηδιάζουν αλλά και κάποιοι αδιαφορούν, συμπεριφέρονται λες και δεν συνέβη ποτέ.. Έχουμε χάσει σε τόσο μεγάλο βαθμό την ανθρωπιά μας και την συμπόνια μας ;

Δεν ξέρω αν τελικά οι κατηγορίες προς τους Friedmans ήταν δικαιολογημένες ή όχι. Η αλήθεια είναι ότι μπερδεύτηκα. Πέρασα από πολλά στάδια, στην αρχή πίστεψα ότι είχαν διαπράξει το έγκλημα αλλά στην συνέχεια κάτι συνέβαινε και άλλαζα γνώμη.

http://www.youtube.com/watch?v=OVY4ehqJjAA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου