Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Θα χυθεί αίμα

   Το There Will Be Blood είναι μία επική ταινία για την οικογένεια, την πίστη, την εξουσία και το πετρέλαιο, η οποία διαδραματίζεται στην Καλιφόρνια στο γύρισμα του αιώνα, την περίοδο της πετρελαϊκής άνθησης. Η ιστορία περιγράφει την άνοδο του Ντάνιελ Πλέινβιου (Ντάνιελ Ντέι - Λιούις), ο οποίος από αδέκαρος μεταλλωρύχος που μεγαλώνει μόνος του το γιο του, μετατρέπεται σε μεγιστάνας του πετρελαίου.

Όταν ο Πλέινβιου πληροφορείται μυστηριωδώς ότι σε μια μικρή πόλη κάπου στα δυτικά αναβλύζουν τόνοι πετρελαίου, αποφασίζει να πάρει την τύχη στα χέρια του και μετακομίζει μαζί με το γιο του H.W. στη σκονισμένη Little Boston. Σε αυτή την πόλη, όπου το κέντρο της ζωής των κατοίκων είναι η εκκλησία του χαρισματικού ιεροκήρυκα Έλι Σάντεϊ, o Πλέινβιου και ο H.W. «πιάνουν την καλή». Ωστόσο, αν και όλοι πλουτίζουν χάρη στην πετρελαιοπηγή, τα πάντα αλλάζουν καθώς οι συγκρούσεις κλιμακώνονται και κάθε ανθρώπινη αξία - η αγάπη, η ελπίδα, η συνύπαρξη, η πίστη, η φιλοδοξία, ακόμη και ο δεσμός μεταξύ πατέρα και γιου - απειλούνται από τη διαφθορά, την απάτη και τη ροή του πετρελαίου.

Πηγή έμπνευσης του σεναρίου υπήρξε το μυθιστόρημα “oil” του Άπτον Σινκλέρ, που γράφτηκε στα 1927, τρία χρόνια δηλαδή πριν το κραχ της Αμερικής. Η ταινία αντικατοπτρίζει τη ματαιότητα που εμπεριέχει το κυνήγι του χρήματος και της εξουσίας, τα οποία είναι στοιχεία που διέπουν και τη σύγχρονη κοινωνία. Σε τί σημείο θα φτάσει άραγε ο Πλέινβιου για να κρατήσει τα δεδουλευμένα του; Είναι πραγματικά εξαιρετική ταινία, και πώς θα μπορούσε να μην είναι με ΑΥΤΟΝ τον εξαιρετικό πρωταγωνιστή; Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Ιρλανδός στην καταγωγή, θεωρείται – δίκαια – από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της γενιάς του και είναι θεατρικός ηθοποιός όχι μόνο κινηματογραφικός. Θυμηθείτε τον και στις ”Συμμορίες της Νέας Υορκης”, στο ”Ο τελευταίος των Μοϊκανών” και σε τόσα άλλα. Τί άλλο να πω, δείτε την ταινία είναι φοβερή!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου