Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Η επόμενη μέρα

.....του Νώντα Λειβαδίτη



     Το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Μαΐου δεν έδειξε ξεκάθαρο δρόμο για την επόμενη μέρα και για τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την Ελλάδα από την ένταξη της στο Δ.Ν.Τ και την επιβολή του Μνημονίου. Οι πολίτες, με την ψήφο τους, έδειξαν ξεκάθαρα την αντίθεση τους προς τα δύο μεγάλα κόμματα, σημαδεύοντας έτσι το τέλος μιας εποχής που ξεκίνησε απ’ την μεταπολίτευση, με την ισχυροποίηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της Ν.Δ. Σίγουρα «κερδισμένος» είναι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ο οποίος μάλλον πείθει τον κόσμο ότι μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα σελίδα που γυρίζει για τη χώρα μας.


Το γεγονός ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση και είναι αναγκαίο να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων, φανερώνει την αδυναμία συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων. Το «μπαλάκι» που ονομάζεται «διερευνητική εντολή» αλλάζει συνεχώς χέρια και μετά την αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα και του Αντώνη Σαμαρά να σχηματίσουν κυβέρνηση, σειρά έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χωρίς να προβλέπεται ότι θα τα καταφέρει. Η πρόταση που είχε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, βρήκε θετική τη ΔΗΜ.ΑΡ, αλλά αρνητικό το Κ.Κ.Ε. Αυτό οφείλεται κυρίως στις διαφορές που έχουν τα συγκεκριμένα κόμματα για την παραμονή, ή μη, της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο καθιστά απίθανη τη συγκατάθεση της Αλέκας Παπαρήγα.

Η άποψη μου είναι πως όλα τα κόμματα θα πρέπει να επιδείξουν την απαραίτητη σοβαρότητα και να ορίσουν με σαφήνεια τις θέσεις τους. Ίσως το Κ.Κ.Ε. απαιτείται να «ρίξει» λίγο νερό στο κρασί του και να αποδείξει ότι έχει πρόταση λύσης και όχι μόνο άρνησης. Από την άλλη πλευρά τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να σταματήσουν να θέτουν απειλές και ανύπαρκτα διλήμματα στον ελληνικό λαό και να συνειδητοποιήσουν ότι πια ο κόσμος δεν τους εμπιστεύεται. Ο δικομματισμός (επιτέλους!) καταρρέει και τα κόμματα τα οποία επιθυμούν να συνεχίσουν και να παίξουν το δικό τους ρόλο στην επόμενη μέρα, θα πρέπει να δείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα χωρίς ψέματα και «κρυφτούλι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου