Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Jun Miyake


....του Στέλιου Μουρατίδη

Λίγο οι  απόκριες, λίγο ο πυρετός με καθυστέρησαν από το να γράψω αλλά αυτή τη φορά έχω να προτείνω κάτι πολύ (μα πολύ) παράξενο, ή όπως λέμε στην μουσική alternative. Πρόκειται για τον Ιάπωνα μουσικό Jun Miyake. Με “παγκόσμιους” ήχους, κινείται σε ambient, jazz ρυθμούς, συνδυάζοντας αφρικάνικες μελωδίες και ανατολικά χαρακτηριστικά σίγουρα ξεχωρίζει και σε ταξιδεύει σε πρωτόγνωρα μουσικά μονοπάτια.

Ο 54χρονος εκκεντρικός μουσικός έχει μια μεγάλη πορεία με συνολικά 13 προσωπικά άλμπουμ. Η καριέρα του ξεκινάει όταν επιστρέφει στην Ιαπωνία μετά από σπουδές στην Βοστώνη και την Νέα Υόρκη και αρχίζει να παίζει ως jazz τρομπετίστας και κάνει αίσθηση από πολύ νωρίς. Αυτό του δίνει την ευκαιρία να συνεργαστεί με πολλούς μεγάλους καλλιτέχνες όπως Al Foster, David Byrne, Robert Wilson και Grace Jones.

Το 2005 μετακομίζει στο Παρίσι και κάπως έτσι γίνεται ευρύτερα γνωστός στην Ευρώπη. Η δημιουργικότητα του και οι παραγωγές του τον κάνουν ιδιαίτερα αγαπητό σε Γαλλία και Γερμανία. Το άλμπουμ του “Stolen from Strangers” (2007) κερδίζει σημαντικές διακρίσεις όπως “Best Album of the Year 2008” σε Γαλλία και Γερμανία ενώ ο ίδιος ψηφίζεται ως “Man of the Year 2009” από την γαλλική μουσική ακαδημία. Εκτός από αυτά, είναι υποψήφιος για το “Cannes International Advertising Festival” και κερδίζει το “Effects & Animation Festival” του Λονδίνου.

Βεβαίως αρχίζει και γράφει μουσική για ταινίες, ντοκιμαντέρ, διαφημιστικά σποτ και για χορευτικές παραστάσεις. Από τις 3000(!) περίπου παραγωγές του, ο ίδιος ξεχωρίζει αυτές για τις οποίες έκανε για την χορογράφο Pina Bausch. Η αγάπη του για την Γερμανίδα χορογράφο όπως ο ίδιος έχει πει και αυτό δεν φαίνεται μόνο από το γεγονός ότι έχει “ντύσει” μουσικά τις περισσότερες εκπληκτικές παραστάσεις τις αλλά και γιατί μετά το θάνατό της το 2009, ο ίδιος μαζί με τους μαθητές της οργάνωσαν κάποιες live performance μουσικοχορευτικές παραστάσεις ως φόρο τιμής.

Συνοψίζοντας, το μόνο που έχω να πω είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ δραστήριο και ενδιαφέρον μουσικό με πολύ ωραίες Jazz μελωδίες, σαν κι αυτές που ακούμε όταν πηγαίνουμε σε κάτι “ψαγμένα” μπαράκια και είναι ιδανική περίπτωση για τις κρύες και βροχερές νύχτες αυτής της εποχής. Το μόνο που μένει να κάνετε είναι να τον ανακαλύψετε, ξεκινώντας από τη playlist που ακολουθεί.
Dubium/Jun_Miyake/Mouratidis by Stelios Mouratidis on Grooveshark

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου