Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ιστορία δίχως τέλος.


.....της Δόξας Τούφα



Θα σας πως μια ιστορία.
Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας σκύλος πολύ πονηρός.
Αυτός ο σκύλος λοιπόν πήγε σε ένα μέρος όπου ζούσε ένα κοπάδι πρόβατα, όμορφα και ήσυχα.
Ο σκύλος βλέποντας πόσο αγαθιάρικα και αθώα ήταν τα πρόβατα και παράλληλα πόσο πλούσιες και πρόσφορες ήταν οι προοπτικές παραγωγής που μπορούσαν να προσφέρουν και πόσο πανέμορφα ήταν τα εδάφη στα οποία ζούσαν, σκέφτηκε να κάνει κάτι.

Έπλυνε λοιπόν τη γούνα του, τρίφτηκε στα λουλούδια για να μοσχομυρίσει, γυάλισε τα νύχια του φόρεσε το καλό του το χαμόγελο και πήγε να συναντήσει τα πρόβατα.
Μόλις τον είδαν τα πρόβατα, απόρησαν και πλησίασαν να τον ακούσουν. Τότε εκείνος άρχισε να τα παραμυθιάζει."Χρειάζεστε" λέει "κάποιον να σας προσέχει και να διαχειρίζεται τα αγαθά σας. Μπορείτε να γίνετε πολύ πλούσια αν φερθείτε έξυπνα και με εμπιστευτείτε. Έχω" λέει, "διασυνδέσεις με άλλα πολύ πλούσια λιβάδια που μπορούμε να τους πουλάμε το μαλλί και το γάλα σας και να αποκτήσουμε όλοι μας πολύ πολύ χρυσάφι! Και τότε θα ζούμε όλοι μέσα σε μια τεράστια πολυτελή φάρμα με όλες τις ανέσεις."
Τα πρόβατα εντυπωσιάστηκαν εύκολα απ' τα ωραία του λόγια και την προσεγμένη εμφάνιση του σκύλου, τον αέρα και την γοητευτική αύρα που τον περιτριγύριζε και τον ρώτησαν τι έπρεπε να κάνουν για να τα βοηθήσει να πλουτίσουν.
"Το μόνο που πρέπει" λέει ο σκύλος "εσείς να κάνετε, είναι να μου μεταβιβάσετε τη γη σας στα χαρτιά. Εσείς βέβαια θα είστε οι αφέντες και εσείς θα ζείτε κανονικά όπως ζούσατε απλά εγώ πρέπει να έχω αυτά τα χαρτιά για να μπορούν να με εμπιστεύονται στην διεθνή αγορά. Και σας υπόσχομαι πως θα ζήσουμε μια ζωή χαρισάμενη!"
Τα πρόβατα τότε ξέσπασαν σε βελάσματα και επευημούσαν τον σκύλο. Δέχτηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη τις προτάσεις του και του έγραψαν όλη την περιουσία τους.
Το συμφωνητικό έλεγε πως το κάθε πρόβατο θα έπαιρνε το 90% της αξίας της παραγωγής που θα έβγαζε και ένα 10% θα έπαιρνε ο σκύλος για την διακίνηση.
Τον πρώτο καιρό όλα πήγαιναν καλά και τα πρόβατα ευχαριστούσαν τον καλό άνεμο που έστειλε τον σκύλο στο δρόμο τους.
Στο μεταξύ ο σκύλος είχε φέρει και άλλους δυο - τρεις σκύλους με την πρόφαση πως οι δουλειές πήγαιναν τόσο καλά που χρειαζόταν βοήθεια.
Λίγο καιρό μετά το ποσοστό που αναλογούσε στα πρόβατα μειώθηκε στο 80% αλλά όταν τα πρόβατα ζήτησαν εξηγήσεις, οι σκύλοι τους είπαν πως η αγορά δεν έχει πολύ κέρδος αυτή τη περίοδο αλλά θα ανέκαμπτε γρήγορα και όλα θα γινόντουσαν όπως πριν. Τα πρόβατα καθησυχάστηκαν από τον ευεργέτη τους και γύρισαν στις δουλειές τους.
Λίγο καιρό μετά όμως οι αποδοχές των προβάτων μειώθηκαν στο 70% και μερικά απ' αυτά άρχισαν να ανησυχούν. Όταν οι σκύλοι τους επιβεβαίωσαν όμως πως όλα θα παν καλά, κι επειδή δεν μπορούσαν ούτε να το διανοηθούν πως μπορεί να τα εκμεταλεύονταν, επέστρεψαν και πάλι στις δουλειές τους.
Όταν όμως το ποσοστό έφτασε στο 50% μερικά πρόβατα αγρίεψαν και αποφάσισαν να στείλουν μια επιτροπή τεσσάρων υσχιρογνώμων προβάτων να αντιμετωπίσει τους σκύλους , οι οποίοι στο μεταξύ είχαν γίνει καμιά εικοσαριά. Οι σκύλοι δέχτηκαν τα τέσσερα πρόβατα με τα βαΐων στο υπερπολυτελές σπίτι τους και άκουσαν τα παράπονά τους. Αυτή τη φορά όμως οι σκύλοι έδωσαν στα τέσσερα πρόβατα ένα γενναιόδωρο ποσό 20πλάσιο των χρημάτων που είχαν δει ποτέ και τους απέσπασαν την υπόσχεση πως θα τιθασεύουν τα επαναστατημένα πνεύματα με το αζημίωτο φυσικά. Εκείνα βολεύτηκαν στην αισχροκέρδεια, έπιασαν την καλή και γύρισαν στα υπόλοιπα πρόβατα. Τα υπόλοιπα πρόβατα που περίμεναν ανυπόμονα να ακούσουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων που έκαναν οι δικοί τους, επαναπαύτηκαν αμέσως όταν άκουσαν πως όλα θα πάνε καλά από τα στόματα των δικών τους προβάτων.
Τα πράγματα όμως μόνο καλά δεν πήγαν και λίγο καιρό μετά το ποσοστό που έπαιρναν τα πρόβατα έφτασε στο 20 %. Τότε μερικά πρόβατα αφυπνίστηκαν και ξεσηκώθηκαν. Τα πιο πολλά όμως πόνταραν στην ειλικρίνεια αυτών που τους είχαν υποσχεθεί τα τέσσερα πρόβατα και λούφαξαν. Μερικά από τα πρόβατα που ξεσηκώθηκαν εξαφανίστηκαν λίγες μέρες μετά μυστηριωδώς. Οι σκύλοι τότε είπαν πως μετά από έρευνες βρήκαν στοιχεία πως ένας εξαιρετικά αιμοβόρος και πεινασμένος λύκος έφαγε τα χαμένα πρόβατα και παραμόνευε να φάει κι άλλα. Διαβεβαίωσαν όμως τα πρόβατα πως θα τα προστατέψουν με όλη τους την ψυχή και κανένα δεν θα πάθει τίποτα. Έτσι τα πρόβατα, ξεχνώντας κατευθείαν τα μειωμένα ποσοστά τους ευχαρίστησαν για ακόμη μια φορά τον καλό άνεμο που είχε στείλει τους σκύλους στο δρόμο τους για να τα προστατεύει. Με τον φόβο συνέχισαν να δουλεύουν και να υπομένουν κι άλλο τις μειώσεις χωρίς να παραπονιούνται γιατί ήξεραν πως αν οι σκύλοι έφευγαν, ο λύκος θα ξεκλήριζε το κοπάδι.
Για πολύ καιρό συνέχισαν να ζουν έτσι. Κάθε χρόνο φτωχότερα μεν αλλά δε βαριέσαι. Το ποσοστό είχε φτάσει 1% αλλά η γη ήταν των σκυλιών και έτσι κι αλλιώς δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι.Το είχαν πλέον συνηθίσει. Κι ας έπρεπε να δουλεύουν παραπάνω για να τα βγάζουν πέρα χωρίς να πληρώνονται καμία υπερωρία. Δε βαριέσαι, έτσι είναι η ζωή.
Μέχρι που μια μέρα, μια ομάδα προβάτων, οι οποίοι είχαν ανακαλύψει το παραμύθι του ανύπαρκτου λύκου και την αισχροκέρδια που έκανε πλούσια τα σκυλιά και φτωχά τα πρόβατα όλο αυτό τον καιρό, έκανε εξέγερση ζητώντας πίσω τα δικαιώματά τους και λέγοντας πως δεν χρειαζόντουσαν κανένα σκύλο να τους τρώει τα πλούτη τους και πως έπρεπε να ξαναγυρίσουν στον παλιό τρόπο ζωής τους και να διώξουν τα σκυλιά.Οι σκύλοι στην αρχή σκέφτηκαν να τα εξαφανίσουν με το κόλπο του λύκου αλλά μετά σκέφτηκαν πως θα επιβεβαίωναν έτσι αυτά που είχαν ανακαλύψει τα λίγα πρόβατα και θα το μάθαινε όλο το κοπάδι. Τότε ένας σκύλος, ο πρώτος σκύλος της ιστορίας μας, είπε το εξής. "Θα τους κρεμάσουμε κουδούνα!"
Το σχέδιό του ήταν πανούργο και μεγαλοφυές. Κατασκεύασε μια κουδούνα που χτυπούσε με τόσο ενοχλητικό ήχο που κανείς δεν ήθελε να στέκεται δίπλα του. Έπιασε τα επαναστατημένα πρόβατα και τους την φόρεσε. Από κείνη τη μέρα όσο κι αν προσπαθούσαν αυτά τα πρόβατα να αφυπνίσουν το κοπάδι δεν μπορούσαν, γιατί η κουδούνα τα καθιστούσε ανεπιθύμητα. Το κοπάδι, υποκύπτοντας στην πλύση εγκεφάλου που πολύ πετυχημένα εφάρμοσαν οι σκύλοι, έμαθαν να αποφεύγουν, να φοβούνται, να βρίζουν και να αποκαλούν απροσάρμοστα και φρικιά τα πρόβατα με την κουδούνα. Κι όταν κανένα πρόβατο λιγάκι πιο σκεπτούμενο συμφωνούσε μαζί τους, τα ίδια τα πρόβατα του κοπαδιού του κρεμούσαν την κουδούνα και το απέφευγαν όπως και τα άλλα.
Τα πρόβατα με τις κουδούνες πάλι, έμαθαν να ζουν στο περιθώριο, σιγοβράζοντας και ελπίζοντας πως μια μέρα το κοπάδι θα καταλάβει και θα ξυπνήσει.
Η ιστορία μου δεν έχει τέλος. Υπάρχουν τα σκυλιά, υπάρχουν τα πρόβατα, υπάρχουν τα πρόβατα που δωροδοκούνται, υπάρχουν και τα πρόβατα με τις κουδούνες. Μόνο ο λύκος δεν υπήρξε ποτέ.. κι ας λένε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου